sunnuntai 31. heinäkuuta 2011

MIKSI SOTA?

Nuoren polven on vaikea käsittää, miksi keskinäisiin taisteluihin oli yleensäkin jouduttu.Vaikea sitä on itsekin ymmärtää.
Kukin osapuoli pelaa käsissään olevilla "nappuloilla" ja päätökset tehdään aina saatavilla olevan tiedon perusteella.Punaisella puolella nappuloina olivat yhteiskunnallisen kehityksen seisahtuminen tsaarivallan oloissa, sosialististen aatteiden nopea läpimurto sekä lakko-, ym. joukkovoiman käyttö. Vallankumoukset emämaassa ja näkyvä, politikoiva venäläinen sotaväki Suomessa olivat yksi valttikortti. Näillä "nappuloilla" pelaava osapuoli koki syksyn vaaleissa häviön, mutta sai yleislakon avulla tärkeimmät vaatimuksensa läpi. Täydellisen itsenäisyyden järjestelyt näyttivät kuitenkin jäävän oikeistohallituksen tehtäväksi.
Vallankumous Suomessa oli kiistatta järkevä Leninin hallituksen kannalta. Suomi jäisi turvalliseksi Pietarin tukialueeksi. "Lokakuun miehillä" oli ammattitaitoa. Toverit Smilga, Dybenko, Rahjat, ym. pystyivät lobbaamaan tehokkaasti. Aseita luvattiin ja bolsevikkisotilaiden ja venäläisen mahtavan sotakoneiston tuki yleensäkin olisi punaisten käytössä. Näillä tiedoilla voitto olisi varma.
Kapina aloitettiin, vaikka kunnollisia suunnitelmia ei ollut. Operoitiin ns. luutnanttitasolla. Bolsevikit auttoivat mm. Tampereelta suunnatuissa liikkeissä ja osin myös Itä-Suomessa, mutta avun määrä oli pettymys. Lenin itsekin pettyi suuresti, kun vallankumous Saksan armeijassa antoi odottaa itseään. Brest-Litovskin rauhanneuvotteluissa laskelmat pettivät tästä syystä ja Saksa sai vapaat kädet Baltiassa. Pitääkseen vallan Pietarissa Lenin suostui Saksan saneluun myös Suomen osalta. Itämeren laivasto ja armeija vedettäisiin kokonaan pois Suomesta.

Kun pojat tanssivat tyttöjen kanssa Tampellan Juhlatalolla, kuului venäläisten tykkien jyske Lempäälästä.Apua oli tulossa punaisille. Lenin oli kuitenkin juuri kieltänyt 2000 sotilaan lähettämisen paikalle avuksi. Ja tytöt eivät tietäneet, että Saksan Itämeren divisioona teki juuri maihinnousua Hankoon.
Sitä eivät tietäneet muutkaan punaiset. Tietoa saksalaisista ja Tampereen romahduksesta ei levitetty. Sota jatkui ja jatkui. Apua odoteltiin yhä. Olihan maailmanvallankumous ovella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti