torstai 31. toukokuuta 2012

KESKUSTELUN "KIIVAUDESSA"

Nyt alkaa tulla pian vuosi täyteen siitä, kun aloitimme tämän blogin. Toinenkin merkkipäivä lähestyy hienosti, huomenna on oopperakonsertin ensimmäinen esitys Liperissä. Kuka olisi uskonut, että näinkin pitkällä oltaisiin jo nyt.

Mutta jos kirjoittaisin enemmänkin blogista tässä blogissa. Siis vuosi on mennyt, ja olenpa ahkerasti jaellut blogin osoitetta ja kysellytkin perään. Pikkuserkkuni Turussa kertoi eilen, että oli avannut sen, mutta kiireet estivät menemästä pidemmälle. Kerroin, että siellä on valokuviakin,  ja roimasti uutta Tampereen tapahtumista, jopa hieno karttakin 20-luvulta.  Lupasi tutustua.Olin suorastaan otettu. (on n. 1200 lukijaa).

Kun blogi avattiin viime kesäkuussa, siinä kerrottiin heti avoimesti, että VIMS (Vapaussodan Invalidien Muistosäätiö) antoi pienen apurahan projektiin. (mm. puh. kuluihin). Kului vajaa viikko.  Hesarissa oli lähes aukeaman paheksuva kirjoitus mm. vapaussodan rahastoista, JOITA EI KUKAAN VALVO. Tuli heti mieleen, että jospa blogia jossakin luetaan.

Minulle ja monelle muullekin on SUURI UUTINEN, että sanaa Vapaussota ei ole enää journalistisena käsitteenä olemassa. Joku valvoo sitä, että sitä sanaa ei kukaan, huom! ei kukaan, saa käyttää. Minä kysyin tästä asiasta suuresti kunnoittamaltani lehtimieheltä. Hän sanoi heti, että käsite on oikeistolainen ja että pitää käyttää käsitteitä, jotka eivät ole oikeistolaisia. Mutta, mutta, jospa vapaussota olikin totta. Tai että se olisi historian reaaliteetti. Jospa me emme olisikaan ilman vapaussotaa olleet koskaan vapaita ??? Ei 1918, ei 1939, ei 1945 eikä edes 1991.  Tai ehkä silloin ja nyt NATOssa. Eikö siitä voisi edes puhua.

Toinen asia, mistä olen yrittänyt vääntää juttua, on vasemmiston ja oikeiston raja. Kukaan ei halua kuulla sanaakaan asiasta. Tämä raja on mielestäni aina kulkenut vasemmiston sisällä.  Vain yksi poikkeus on, se on tammi-huhtikuu 1918. Solidaarisuus teki tepposet. Turha kai on sepustuksiaan selitellä, mutta sinänsä mielestäni onnistuneissa punaisten aarioissa kaksi on rajan vasemmalla ja kaksi oikealla puolella. Mutta tämäkin on tabu. Ehkä joskus joku ottaa kantaa.



PS. Karjalainen-lehti Joensuussa on esitellyt ilahduttavan laajasti kuvin ja tekstein alkavaa oopperakiertuetta. Eräitä epätarkkuuksiahan sinne nyt tulee helposti. "Eläköitynyt arkkitehti" Raimo Kallio-Mannila (libretisti) tarkoittaa tietenkin sitä, että jatkaa talonsuunnitteluhommia 85-vuotiaaksi ja sitten on sapattivuosi, jos Luoja suo.

Lehtitietoja tarkentaen on syytä kertoa, että eläköitynyt arkkitehti antaa ihan ilman tukeakin arvoa sille, että Suomen Hallitus aloitti menestyksekkään Vapaussodan tammikuussa 1918 ja sehän päättyi aikanaan Tarton rauhaan. Punaisen Kansanvaltuuskunnan roolina oli  samaan aikaan "sisällissodan" aloittaminen Etelä-Suomen alueella.

Kiinnittäisin huomiota myös siihen, että Karjalainen-lehdessä miellettäisiin Pohjois-Karjalan asema eräänä Hallituksen tukialueena 1918. Sen mukaisesti siis ei "punaiset vastaan valkoiset" vaan Etelä-Suomen punaiset vastaan hallituksen joukot.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti