Jääkäriliike

Pienellä kansalla ei ole helppoa. Intiaanit ja lappalaiset ovat huvenneet valtakulttuurien puristuksessa. Itä-Karjala on puolestaan esimerkki fennougrien paikallisesta alamäestä.  Ei edes kommunistisuus ole karjalais-suomalaista enemmistöä pelastanut. Syrjinnän, väestösiirtojen ja suoranaisen kansanmurhan johdosta Itä-Karjala on perin juurin venäläistynyt, mutta sittenkin suurvallan peräkylää. .  
1. maailmansodan syttyessä  valistunein kansanosamme alkoi pelätä, että tämänlainen tyly kohtalo olisi meilläkin edessä. Venäjä oli jo Napoleonin sodissa kahminut huomattavia alueita. Sodan sytyttyä sen liikekannallepano onnistui hyvin, ja voittokulku kohti Berliiniä oli menossa. Emmekö pääsisi koskaan Venäjästä irti?
Sitten saatiin lohdullisia uutisia. Itä-Preussissa venäläiset armeijat oli lyöty. Kaatuneita oli suunnattomasti, ja meidänkin sairaalamme alkoivat täyttyä haavoittuneista. Voisimmeko mekin tehdä jotakin Venäjän tappion jouduttamiseksi.
Bernadottein hallitsemasta Ruotsista ei ole 200 vuoteen ollut minkäänlaista vastapainoa Venäjälle. Ei nytkään. Saksa näytti sitävastoin nousevan merkittäväksi tekijäksi Euroopassa. Olisiko Saksaan tukeutuen nyt historian “ikkuna” suomalaisille ja kenties monelle muullekin alistetulle kansalle auki?
Se oli. Salaiset kontaktit Saksaan onnistuivat. Venäjän mureneminen oli Saksankin etu. Salainen sotilaskoulutus vapaaehtoisille suomalaisille alkoi Lockstedtissä Hampurin pohjoispuolella. Ilman sitä tavoitteemme 1918 (ja 1939-1945) eivät olisi onnistuneet.


Palanen historiaa: Jääkärilippu vihittiin helmikuussa 1918 Libaussa, josta se tuotiin jääkäripataljoona 27:n mukana Vaasaan. Nykyisin lippua säilytetään sotamuseossa Helsingissä.

Tarkemmin jääkäripataljoona 27:sta ks.        http://www.veteraanienperinto.fi/suomi/t_pankki/ryhmat/jaakariliike.htm